Radiostyrd bil och drivmedel

radiostyrd bilNär man tänker på en radiostyrd bil, tänker man ofta på el. Man tror att en radiostyrd bil ska gå på batteri, då man ofta tänker på de som finns att köpa i leksaksaffärer. Det är såklart även en korrekt bild på vad en radiostyrd bil drivs med, men vad man inte tänker på är att det finns andra drivmedel. En radiostyrd bil behöver alltså inte gå på batteri och el.

Vi kan ändå börja med att ta upp de som går på el, då detta antagligen är det vanligaste och det nog är lättast att hitta en sådan radiostyrd bil.

En radiostyrd bil man köper i en vanlig leksaksaffär har såklart inte en lika kraftfull motor som en elektrisk radiostyrd bil man använder i hobbyn. De som används i hobbyn har gärna olika sätt att kontrollera farten, och man kan ofta backa dem också. Vissa går det att avaktivera backen på.

En radiostyrd bil kan även vara bränslebilar. Dessa använder glödstiftsmotorer, där bränslet är metanol blandat med nitrometan. Motorerna i en sådan radiostyrd bil måste smörjas, och det kan finnas olika storlekar på motorerna, och därmed även hur mycket bränsle som går i bilen. Dessa bilar kan oftast inte backas heller, även om de riktigt stora versionerna kan ha den funktionen.